KURUTMALIK İNCİR ÇEŞİTLERİ;
En iyi standart kurutmalık çeşitler,Sarılop ve Sarızeybektir.
SARILOP; kurutmalık incir çeşidinin kuru meyve renginin beyaza yakın sarı, küçük çekirdekli olması, nem oranının %22-24, şeker oranının %50-55 civarında ve ince kabuklu olması, kurutma teknolojisi ve kalite parametreleri açısından bir avantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Meyve ağırlığı ortalama 65-70 gr, meyve çapı 55-60 mm’dir. Meyve iriliği ortanın üstü irilikte yuvarlak ve basıkça şekillidir. Meyve verimi iyidir. İlk olgunlaşma temmuz sonu ağustos başında başlar, ağustos sonunda bir zirveye ulaşır ve eylül sonunda tamamlanır. Hasat süresi 40-45 gündür.
SARILOP; kurutmalık incir çeşidinin kuru meyve renginin beyaza yakın sarı, küçük çekirdekli olması, nem oranının %22-24, şeker oranının %50-55 civarında ve ince kabuklu olması, kurutma teknolojisi ve kalite parametreleri açısından bir avantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Meyve ağırlığı ortalama 65-70 gr, meyve çapı 55-60 mm’dir. Meyve iriliği ortanın üstü irilikte yuvarlak ve basıkça şekillidir. Meyve verimi iyidir. İlk olgunlaşma temmuz sonu ağustos başında başlar, ağustos sonunda bir zirveye ulaşır ve eylül sonunda tamamlanır. Hasat süresi 40-45 gündür.
SARI ZEYBEK: Sarı Zeybek incir çeşidi
de Sarılop gibi kurutmalık bir çeşittir. Meyve kalitesi ve özellikleri
yönünden Sarılopa çok benzer. Meyveleri albenili, oval, çok tatlıdır.
Meyve iç rengi koyu pembedir. Meyve iç boşluğu yoktur. Ortalama meyve
ağırlığı 68-76 gr’dır. Meyve olgunlaşması 20 Ağustos-30 Eylül tarihleri
arasında olmaktadır. Kabuğu kolay soyulur, kabuk rengi yeşilimsi
sarıdır.
SOFRALIK İNCİR ÇEŞİTLERİ;BURSA SİYAHI;
Meyve olgunlaşması Ege Bölgesinde Ağustos başından Ekim
ayı ortalarına kadar, Bursa yöresinde Eylül başından Kasım ayı
ortalarına kadar devam etmektedir. Meyveleri iri, şekli yuvarlaktır.
Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Kabuk yapısı dayanıklı,
meyve eti sıkı dokulu, yola dayanımı iyi bir çeşittir. Bursa Siyahı
meyveleri iri, gösterişli, kabuk ve iç rengi ile albenili, iyi kaliteli
sofralık ve dondurulmaya uygun bir çeşittir.
YEŞİLGÜZ;
Orjini Ege Bölgesi olup, koyu yeşil kabuk rengi ve
kırmızı et rengi ile albenisi olan, geç olgunlaşan, yüksek kaliteli
sofralık bir çeşittir. Olgunlaşma periyodu ağustos başı- ekim ortası
olup hasat sezonu uzun sürer. Meyve ağırlığı ortalama 54-56 gr’dır.
Kabuk rengi açık yeşil, beyaz beneklidir. Kolay soyulur.
MORGÜZ;
Ege bölgesinde yaygın olan sofralık incirlerden olup,
Kasım sonuna kadar taze meyve verebilen en geççi çeşittir. Olgunlaşma
dönemi 15 Ağustos- 15 Kasım tarihleri arasıdır. Meyve ağırlığı ortalama
63-72 gr’dır. Kabuk rengi alacalı mor, çizgili morumsu yeşildir. Meyve
iç rengi kırmızıdır. Kabuğu kolay soyulan, hafif tatlı bir çeşittir.
GÖKLOP;
Meyve olgunlaşması 10 ağustos- 30 eylül arasındadır.
Meyveleri iri ve basık, kabuk kalın, sarımsı yeşil renktedir. Meyve eti
pembe, açık kırmızı renkte ve kaliteli bir sofralık çeşittir. Çatlama
ve iç çürüklüğüne duyarlıdır .
BARDAKÇI;
Meyvesi orta iri, armut şeklinde, ince kabuklu,
sarımsı-yeşil renkte, belirgin damarlı, meyve iç rengi pembe-kırmızıdır.
Tatlı ve kolay soyulabilen bir çeşittir. İzmir çevresinde taze olarak
tüketilir. Bu yörede “Bardacık” adıyla bilinir. Olgunlaşma dönemi temmuz
sonu- eylül başıdır. Orta erkencidir. Soğuğa, dona, toprak ve hava
rutubetine dayanıklıdır.
SİYAH ORAK;
Yellop meyvelerinin döllenmesine gerek yoktur. Derimden
sonra kısa sürede (1-2 gün) tüketilmesi zorunludur. Yaz ürünü meyveleri
de döllenmeden olgunlaşırlar. Verimi ve meyve tutum oranı yüksek
olmasına rağmen meyveler küçük, armudi, kalın kabukludur. Erken
olgunlaştığı için iyi fiyatla satılabilir.
BEYAZ ORAK;
Turfanda yetiştiricilik bakımından önerilebilecek bir
çeşit olan Beyaz Orak partenokarp olup, Ege bölgesinde özellikle
Turgutlu yöresinde yaygındır. Yellop meyveleri 15 Hazirandan itibaren
olgunlaşır. Yellop meyveleri partenokarpiktir, yani döllenme olmadan
olgunlaşırlar. Oda koşullarında derimden sonra 1-2 gün içinde
tüketilmeleri gerekir, dayanma süresi çok kısadır. Yaz ürünü meyveleri
olgunlaşmaları için döllenmeye gereksinim duyarlar. Meyvelerde ilk
olgunluk Temmuz sonunda görülür. Derim süresi 40-45 gündür. Meyve kabuğu
dayanıklıdır, kolay soyulur, sap genellikle dalda kalır. Kabuk rengi
sarımsı yeşil, meyve eti açık pembedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder