İNCİR AĞACI
Dutgillerden olan incir ağacının anayurdu ÖNASYA ve
Akdeniz havzasıdır. Ülkemizde en çok İZMİR ve AYDIN yöresinde
yetiştirilir.

İklim isteği: incir ağacı ılık bölgelerin bitkisidir.
Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece olduğu yerlerde iyi yetişir.
Ekim-kasım aylarında -3 derece; kışın ağacın dinlenme döneminde -7 ile
-9 dereceler ve ilkbaharda -l derece sıcaklıklar ağaca zarar verir.
Toprak isteği: incir ağacı, toprak yönünden fazla seçici değildir.
Ama derin, kumlu -killi, organik madde yönünden zengin, yüksek oranda
kirece sahip ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda ürün verimi ile
niteliği artar. İncir ağacı çok nemli topraklar ile yüksek taban
suyundan zarar görür.
Sulama: incir ağacının yıllık yağış isteği 550-600 mm’dir. Yağışlar
bu miktarın altına düşerse, özellikle ağacın sürgün dönemi olan
nisan-mayıs aylarında yağış yetersizse sulama gerekir. Ama, meyvenin
olgunlaşma döneminde ağaçlara su verilmez. Aksi takdirde meyveler çatlar
ve zarar görür.
Gübreleme: incir ağacının toprağına, yanmış çiftlik gübresi ile
noksanlığı varsa tarım kireci verilmesi yararlı olur. Gübreleme için
toprak ve yaprak analizi yaptırılmalıdır.
Toprağın işlenmesi: İncir ağaçlarının toprağı, havalandırma,
yağışlardan iyi yararlanma ve yabani otların kontrolü ile ürüne
hazırlanması amacıyla yılda üç kez (ilkbahar, haziran ayı ve sonbaharda)
işlenir. Çok eğimli alanlarda erozyona neden olacağı için sonbahar
işlemesi yapılmaz.
Budama: İncir ağaçları önce şekil, sonra ürün budaması ve ağaç
yaşlanınca gençleştirme budaması ister. Bu işleri, ağacı tanıyan kişiler
yapmalıdır.
Hasat (Derim): Taze olarak yenilecek incirler, tadı ve görünüşü
çeşide uygun tam kıvama eriştiğinde elle toplanır. Taze olarak hasat
edilmeyen incirler, ağaç üzerinde su yitirip buruşur ve kendiliğinden
yere dökülür. İşte bunlar kurutulacaksa, toprak üzerinde uzun süre
kalmaması için her gün, günde iki kez olmak üzere toplanır ve ayrıca
bunlara kurutma işlemi uygulanır.Ancak kurutma işleminden önce sağlam
ve bozulmuş incirler seçilerek ayıklanmalıdır.
AĞACININ ÜRETİLMESİ

İncir ağacı, gövde çelikleriyle ya da baladız adı
verilen dip sürgünleriyle çoğaltılabilir. Ancak bu şekillerde üretilen
ağaçlar meyveye geç yattığından ve bol bol dip sürgünü verdiğinden
yeğlenmez. Bunların yerine profesyonellerin ürettiği, türü bilinen
fidanlar alınarak sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçelerde derin
kazılan toprağa, düz yerlerde 7-8 m. ve yamaçlarda 6-7 m. aralık
verilerek dikilmelidir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder